3D prohlídka grilů
Úvod
Již přes 60 let lidé na celém světě (ve více než 110 zemích) používají výrobky CAMPINGAZ.
Vše začalo v roce 1949, kdy se zrodil první vařič na butanovou láhev - pod legendárním jménem BLEUET. Časy se změnily a vedoucí světová firma s know-how v oblasti outdoorových produktů neustále zdokonaluje nové výrobky a technologie, které od základů mění to, na co jsme byli venku zvyklí. Zdokonalování a kvalita jsou klíčovými slovy v historii produktů Campingaz.
Grilování na lávě
Výhody lávového grilu:
- pohodlná a jednoduchá obsluha, lehce a snadno se uvádí do provozu - rychlé zahřátí lávových kamenů
- rychlé grilování - lze grilovat při otevřeném víku i péci při uzavřeném, hořáky jsou regulovatelné a umožňují grilování při vysoké teplotě i pozvolné grilování dle potřeby
- snadná manipulace pomocí koleček, stabilní konstrukce
- kameny stačí vypálit žárem - mají samočisticí schopnost
- kameny se používají opakovaně
- levný provoz
- bezpečné grilování - všechny grily Campingaz splňují bezpečnostní parametry a manipulace s nimi se při správném připojení plynové láhve nemusí nikdo obávat
- pořizovací cena od 2500 Kč
Průřez grilovací vanou lávového grilu
Co jsou lávové kameny?
Lávový kámen je přírodní materiál pocházející z dnes již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu; výsledkem je žár, který vyzařuje na griládu (tj. např. grilované maso) umístěnou na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Lávové kameny slouží také jako rozptylovač tepla. Porézní povrch lávových kamenů na rozdíl od dřevěného uhlí vstřebává velké množství tuku, který odkapává při grilování z grilády, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Kameny neshoří, používají se opakovaně, jsou zaměnitelné s keramickými briketami.
Rady, jak správně grilovat na lávě
- lávové kameny před grilováním rovnoměrně umístěte na spodní rošt
- zapalte hořáky (pomocí piezozapalování při otevřeném víku), lávové kameny nahřejte na maximální výkon po dobu cca 10-15 minut (doba je závislá na okolní teplotě, v chladném počasí je nutné zahřívat déle)
- před grilováním potřete grilovací rošt slabě olejem (zabráníte přichycení masa...)
- základní podmínkou správného grilování je rychlé a prudké opečení povrchu jídla, aby se vytvořila chutná kůrčička uzavírající ve svém středu voňavé šťávy
- v průběhu grilování používejte k obracení kleště, případně obracečky (při propichování masa vidličkou uniká šťáva)
- doba přípravy pokrmu je 5 - 20 minut podle druhu suroviny, kterou grilujeme
- je-li surovina na grilování předem marinována, grilovací čas bude kratší a výsledek lepší
- po ukončení grilování zahřejte lávové kameny opět na maximální výkon (nejlépe při zavřeném víku) po dobu minimálně 5 minut. Žárem dojde k vypálení a vyčištění lávových kamenů od případných zbytků jídla
RBS grilování
Grily Campingaz s RBS (Radiant Burner System) systémem vděčí za své pojmenování ojedinělé technologii - umístění dvou keramických hořáků po bocích grilovací vany.Už žádný nepříjemný kouř ani šlehající plameny Vám nebudou komplikovat přípravu pokrmů. Patentovaný systém RBS umožňuje dosažení vydatné a rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu, ale zároveň vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv.
V dnešní době jsou na trhu grily s RBS technologií s použitím keramických briket nebo nová řada C-LINE, kde není třeba lávových kamenů ani keramických briket.
V případě grilů s RBS technologií s použitím keramických briket, odkapávající tuk pohlcují právě tyto brikety. U C-line řady odkapává přebytečný tuk do výsuvného lapače tuků, umístěného pod vanou grilu, přes zvlněný rozptylovač tepla.
Výhody grilu s RBS technologií:
- keramické hořáky jsou umístěny po bocích grilovací vany, čímž nedochází ke vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv
- pohodlná a jednoduchá obsluha, lehce a snadno se uvádí do provozu
- rychlé grilování - lze grilovat při otevřeném víku i péci při uzavřeném, hořáky jsou regulovatelné a umožňují grilování při vysoké teplotě i pozvolné grilování dle potřeby
- snadná manipulace pomocí koleček, stabilní konstrukce
- levný provoz
- bezpečné grilování - všechny grily Campingaz splňují bezpečnostní parametry a manipulace s nimi se při správném připojení plynové láhve nemusí nikdo obávat
- u nové řady C-Line není třeba keramických briket ani lávových kamenů
Průřez grilovací vanou grilu s RBS technologií s použitím keramických briket:
Co jsou keramické brikety?
Keramické brikety zajistí rovnoměrné rozložení tepla. Brikety umístěné na palivovém roštu grilu jsou zahřívány na vysokou teplotu, výsledkem je žár, který sálá na grilovaný pokrm umístěný na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Keramické brikety mají schopnost pohltit velké množství tuku, který odkapává při grilování z grilády, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin, v případě použití grilu s RBS technologií nedochází ke vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv, neboť hořáky grilu jsou umístěny po straně. Brikety lze použít opakovaně, jsou zaměnitelné s lávovými kameny.
Rady, jak správně grilovat na grilu s použitím keramických briket
- keramické brikety před grilováním rovnoměrně umístěte na spodní palivový rošt
- zapalte hořáky (pomocí piezozapalování při otevřeném víku), brikety nahřejte na maximální výkon pod dobu cca 10-15 minut (doba je závislá na okolní teplotě, v chladném počasí je nutné zahřívat déle)
- před grilováním potřete grilovací rošt slabě olejem (zabráníte přichycení masa...)
- základní podmínkou správného grilování je rychlé a prudké opečení povrchu jídla, aby se vytvořila chutná kůrčička uzavírající ve svém středu voňavé šťávy
- v průběhu grilování používejte k obracení kleště, případně obracečky (při propichování masa vidličkou uniká šťáva)
- je-li surovina na grilování předem marinována, grilovací čas bude kratší a výsledek lepší
- po ukončení grilování nechte brikety vychladnout otočte a gril opět žárem dojde k vypálení a vyčištění lávových kamenů od případných zbytků jídla (doporučený postup)
Průřez grilovací vanou grilu s RBS technologií bez použití keramických briket:
NOVINKA 2010!
Grilování na kontaktních grilech
Kontaktní grilování je způsob grilování, při kterém je pokrm v přímém kontaktu s rozpálenou plochou. Grilovací plocha u těchto grilů je tvořena litinovým tálem, litinovou mřížkou nebo jejich kombinací. Grilovací plochu rozpaluje plamen z hořáků umístěných přímo pod grilovacími plotnami a plechovými rozptylovači tepla, které současně zamezují stékání tuku do hořáků.
Výhody kontaktních grilů:
- pohodlná a jednoduchá obsluha, lehce a snadno se uvádí do provozu
- rychlé grilování - lze grilovat při otevřeném víku i péci při uzavřeném, hořáky jsou regulovatelné a umožňují grilování při vysoké teplotě i pozvolné grilování dle potřeby
- díky plechovým rozptylovačům tepla nedochází ke stékání tuku do hořáku
- grily z řady Adelaide mají rozdělenou grilovaní plochu na dvě části - litinový tál a litinový rošt
- litinový tál je výborný zejména pro grilování drobnějších pokrmů jako např. slanina, zelenina, dále umožní bezproblémovou přípravu sázených vajec či pokrmů z litých těst (např. bramboráky, omelety, lívanečky, placky a další pochoutky)
- grilování s minimálním použitím tuku
- snadná manipulace pomocí koleček, stabilní konstrukce
- levný provoz
- bezpečné grilování - všechny grily Campingaz splňují bezpečnostní parametry a manipulace s nimi se při správném připojení plynové láhve nemusí nikdo obávat
Časté otázky zákazníků:
Jaké plynové bomby použít a kde je zakoupím?
Všechny 10kg bomby prodávané v ČR. Bombu zakoupíte u benzínových pump nebo v plynárnách. Láhev při plném výkonu vydrží cca 20 grilovacích hodin. Místo 10kg láhve lze použít i 2kg, ale je nutné opatřit si odtlačený ventil, který se našroubuje na připojovací sadu k 10kg láhvi.
Jak dlouho vydrží lávové kameny či keramické brikety?
Při rekreačním "víkendovém" používání vydrží minimálně jednu grilovací sezónu. Náhradní lze zakoupit ve všech místech prodeje grilů. Lávové kameny či grilovaní brikety doporučujeme po každém grilování vypálit (mají samočisticí vlastnost), čímž prodloužíte trvanlivost.
Je složité uvést gril do provozu ?
Zprovoznění grilů Campingaz je velice jednoduché. Je-li připojena bomba (hadice, regulátor, spony - standardně nejsou součástí grilu, u nás obdržíte ZDARMA), uvede se gril do provozu pouze stlačením piezozapalovače a současným otočením ovládacího knoflíku hořáku.
Je složitá obsluha a údržba grilu ?
Obsluha grilu Campingaz není vůbec složitá, zvládá ji bez problému každý začátečník. Údržba je velice snadná - po ukončení grilování pustíme gril na plný výkon a přivřeme víko - dojde k vypálení případných nečistot usazených na kamenech, nádobka umístěná ve spodní části grilu zachycuje nečistoty již v průběhu grilování.
Na grilech firmy Campingaz můžeme grilovat téměř všechno, záleží jen na naší fantazii...
Časový plán grilování pokrmů - časy jsou pouze orientační.
Pokrm |
Žár |
Doba tepelné úpravy |
STEAKY |
vepřové |
střední |
10-18 minut |
hovězí |
velký |
8-12 minut |
kuřecí |
střední |
10-15 minut |
rybí (filety) |
střední |
6-10 minut |
|
ŠPÍZY |
hovězí |
velký |
6-8 minut |
vepřové |
střední |
12-15 minut |
kuřecí |
střední |
6-10 minut |
rybí |
střední |
5-8 minut |
|
ZELENINA A OVOCE |
zelenina na plátky |
střední |
10 minut |
kukuřice klasy |
střední |
6-8 minut |
banány ve slupce |
střední |
6-8 minut |